Školní redakce má za sebou úspěšný půlrok a těší se na nové výzvy

Ve druhém a zároveň posledním díle našeho miniseriálu k zahájení školního roku se Anna Misarová ohlíží za dosavadní činností školní studentské redakce:

Skoro rok a půl po založení blogu Studentské zákoutí přišli pan Havlíček a pan Kalandra s výzvou pro aktivní studenty, aby dali vzniknout školní redakci. Jelikož se v ní práce neomezuje jen na psaní článků, dostali tak možnost i ti, které baví práce před či za kamerou, u mikrofonu, fotografování nebo tvorba reportáží a rozhovorů. Představivosti se meze opravdu nekladly, což ukázala i první redakční schůzka v březnu, kde každý přišel se svými originálními nápady a nabídl svoje dovednosti.

Ještě než jsme se mohli pustit do tvoření, čekal nás obzvlášť náročný úkol, a to vyklidit prostor, kde mělo vzniknout zázemí naší reakce. Do práce se nás pustilo opravdu hodně, ale to ničemu nevadilo, protože jak konstatoval pan Kalandra: „..gympláků je na fyzicky náročné práce vždy potřeba radši víc.“

Vše jsme ale nakonec obstojně zvládli a z netknutého kumbálku za kabinety biologie se stalo útulné prostředí, kde se redakce bude moct po aktuálně probíhající výměně oken konečně zabydlet. 

Byl konec dubna a naše redakce se sešla podruhé. Kromě výhledů do budoucna jsme dostali od pana Havlíčka i krátký motivační proslov, kde na nás apeloval, abychom se nebáli něco dělat. A protože nikdo z nás nechtěl pana Havlíčka zklamat, v květnu jsme redakční činnost rozjeli naplno.

První výzvou pro nás byla beseda s Pavlem Zimou, členem představenstva Seznamu a naším absolventem. Moderování se ujali Nela Šimková s Petrem Tomášem, kterým se podařilo vybírat dotazy z publika tak, aby debata vedla správným směrem. Dostali jsme taky možnost pořídit s panem Zimou rozhovor, jemuž dala vzniknout Nikola Matějů, která udělala veškerou rešerši, Nela Šimková, která se odvážně vrhnula do role moderátorky, a Radomír Štěpánek se Štěpánem Strnadem, díky nimž je celý rozhovor špičkově natočený. 

Patnáctého května pár zájemců z našich řad navštívilo festival Všemi směry, který se konal v Rock Café v Praze. Akce byla pořádána Vyšší odbornou školou Publicistiky, jejíž studenti nás provázeli odpoledním programem. Hlavní blok tvořily diskuze známých osobností ze světa médií a komunikace, od reportérů a novinářů, přes spisovatele až po kameramany a producenty. Dozvěděli jsme se, co obnáší práce televizních reportérů, jak probíhá natáčení videoklipů, jaké to je být hybateli dějin a jak začít s tvůrčím psaním. Setkali jsme se s tvůrcem a moderátorem autorských rozhovorů Čestmírem Strakatým, redaktorkou a moderátorkou Radia Wave Hanou Řičicovou, spisovatelkou na volné noze Alžbětou Bublanovou nebo třeba Janem Cónem, marketingovým manažerem vítěze Survivora Mikýře. Po diskuzích následovalo předávání cen publicistiky v kategorii Do Hloubky a koncert studentů z VOŠP. Odnesli jsme si spoustu nových poznatků a dozvěděli jsme se mnoho zajímavostí o tom, co jednotlivé profese ve světě médií obnášejí.

V tom samém týdnu jsme navíc vyslali zástupkyně Nikolu Matějů a Elišku Neumannovou na „mediální summit generace Z“ v prostorách krajského úřadu v Hradci Králové, aby o nás bylo slyšet nejen doma.

Na konci května nás pak čekala další výzva, a to reportáž ze Zlaté maturity. Podařilo se nám dokonce i pár absolventů vyzpovídat a zjistit, jak na svá gymnaziální léta vzpomínají. Rozhovorů se ujal Tomáš Strašík a atmosféru akce na svůj foťák zachytil Petr Tomáš.

I když školními výlety nabitý červen naší redakci moc nepřál, všichni se těšíme na nové výzvy, které nám naše gymnázium od září přichystá. Ať už to budou různé exkurze, besedy či kulturní akce v aule, naše redakce bude při tom. A i když se nám letos všechno nepovedlo podle našich představ, novinářská činnost nám dala spoustu skvělých zkušeností do života. Slovy pana Havlíčka:

„Prosím, nebojte se tvořit. Devadesát devět procent lidí nic netvoří, jen konzumují a nadávají. Snad budeme to jedno procento lidí, kteří se o něco snaží.“ 

Anna Misarová, 3.B

image_printTisk