Výměnný pobyt žáků Jiráskova gymnázia Náchod

Výměnný pobyt žáků Jiráskova gymnázia Náchod

Na jaře tohoto roku byli žáci Jiráskova gymnázia na týdenní návštěvě u německých žáků Gymnázia v Georgsmarienhütte v Dolním Sasku.

Ve středu 11. září přijeli tito němečtí žáci na oplátku k nám.

Ve čtvrtek se zúčastnili první vyučovací hodiny, aby se seznámili s chodem české školy. V 9 hodin byli přijati v aule Jiráskova gymnázia ředitelem školy panem Pavlem Škodou. Poté se odebrali na náchodskou radnici, kde je srdečně přivítal starosta města pan Jan Birke a předal jim také drobné suvenýry. Následovala prohlídka náchodského zámku a krátký výklad o historii města. Odpoledne již byli v rodinách náchodských žáků.

V pátek odjeli na celodenní návštěvu Prahy, kde se seznámili s tamními pamětihodnostmi.

Víkend strávili v českých rodinách, které pro ně měly připravený bohatý program.

Na pondělí byla původně naplánovaná prohlídka Teplických skal, ale pro nepřízeň počasí nakonec odjeli do Hradce Králové.

V úterý se počasí konečně umoudřilo a návštěva Farmetu v České Skalici proběhla bez dešťových kapek. Prohlídka výrobního podniku se jim velmi líbila, ocenili hlavně výklad pomocí velkých obrazovek přímo na konkrétním místě podniku. Poté odjeli do Nového Města nad Metují, poslechli si stručnou historii města, prošli Zadomí a na náměstí si pochutnali na kávě se zákuskem či na zmrzlině.

Ve středu ráno se rozloučili s našimi žáky, nechyběly ani slzičky a odjeli domů. Návštěva se vydařila, vše proběhlo v pořádku. Navzdory děšti se jim u nás velmi líbilo.

Příští rok na jaře pojede do Německa další skupina našich žáků.

image_printTisk